Apr 23, 2010

Onigiri For My Fussy Eater

Seperti sedia maklum most kids are fussy eater and Miya adalah salah sorang dari those kids yang makan ikut mood.

So whatever Mama sediakan wajiblah mengandungi concentrated nutrition. With this, eventho Miya makan sikit, dia dah dapat banyak khasiat from it.

Among the stuff yang Mama buat and Miya suka very much is....... Miya Monster Onigiri!


Its actually just onigiri yang Mama pandai-pandai improvise.

Bahan-bahannya:

-½ cup short grain rice

-1pc shitake mushroom (cut into small pieces)

-1inch x 2inch dried seaweed sheet (cut into small pieces)

-1 cup salted coldwater (tiny pinch of salt only)



Cara-caranya:

1) Cook the nasi macam masak nasi biasa.

2) Gaulkan nasi panas dengan mushroom & seaweed.

3) Let it sit for a while until warm.

4) Basahkan tangan dengan bancuhan air garam (helps from the rice sticking to our hands while molding) & gumpalkan the rice mixture into small ball or triangle (ikut apa saja bentuk yang boleh attract anak untuk cuba makan).

5) Serve kepada anak & kata its a magic rice ball. Kena cuba baru tau magic dia.




Nutri Facts (click on image to enlarge for reading):



































Okie..ada mommies out there wanna share their Nutri Laden recipe for Toddler? Share lah kat comment box, ye?

3 comments:

Ely Hasrul said...

tu ah i rasa i makin kretip sbb nk kasik sami makan hahahaha.. bese i buat masakan ala jawa.. dulu kecik2 mkn nasik kosong.. kicap telo goreng & bilis goreng pon dh sedap. last nite i buat tumis bilis american style (hamboiii over!) just utk sami

1. masak nasik faiza herbaponi'
2. saute kan capsicum, fresh mushroom, onion, goreng kering bilis (xdek minyak), scramble egg (tapi xletak susu sbb xdek susu)& rebus potato & carrot. bahan2 nih i tumis balik ngan olive oil (hamboi kalu utk anak tu sume nk healthy hahahaha cuba kalu utk diri sdr.. goreng minyak cam bleh mandi)

so jadik la sambal tumis bilis tuh yg xpedas, sedap & healthy.. cam bese mkn cam org jawa gak la.. gaul ngan nasik suap .. ermm sedap mami..dgn capsicum tuh dia mkn.. fuhh seb beik..

pagi nih kul 6.30am dia mintak mkn nasik tp i xsempat dh nk suap dia.. sian..

yatie chomeyl said...

utk baby SN setakat ni feveret food dia strawberry + pisang yang blender.
why dont utk miya u buat fruit salad letak dlm high glass yg plastik tu, mcm high glass aiskrim tu ... kalau warna warni meriah buah2 tu kot2 dia tertarik ;)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

ely--> best tu recipe. kalo masak tu 1 whole family bleh makan. tp papa miya mesti mintak cili potong..ahahhahahha..

yatie--> miya tak fancy fresh fruit. tak tau napa dia mesti geli geleman, except for mango. tu ok..kalo fruit lain, dia lauh blk. pelik tu biasa i'll make milk shake or blend dgn yogurt, laju aje.

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch