Apr 21, 2010

Mama's trick in dealing with Miya the fussy eater?






It's breakfast time and Mama had prepared a yummy oatmeal for Miya. Miya feeling hungry, yet waiting patiently for the oatmeal to cool down.

Ok..its already warm. So Mama suap Miya. Miya said "Ummmm dap".

Now for the second suap. Miya lari. Mama caught Miya and Miya refused to open up.

What the?.......Mama sabar........

Then Miya said "Nak" while pointing at the kitchen. So after a long series of pointing and asking, Mama found out that Miya wants to eat hardboiled eggs.

Heh? Takkan makan telur aje?

Mama konon-konon nak act pandai. Mama boiled 2 eggs, then served on a big girl plate, 1 hardboiled egg and another egg tu Mama made egg sandwich wrap along with 1 cup of pediasure.

Miya had a bite on the wrap and said "uuummmm yummy". Lega hati Mama.

Then when Mama offered another bite, Miya mula nak drama again sambil sorok muka on the soda and said "No!!"

Mama hangin........and Mama said "Fine! If you're not going to eat, Mama won't give you amah (thats what Miya called breastfeed) and Mama don't want to be your friend". It was being followed with silent treatment and Mama refusing to have any eye contact with Miya.

Miya tried getting Mama's attention, but Mama continue the power play.

Mama know that Miya feels very sad because the person who gives her the most attention is now ignoring her.

While Mama doing the dishes and cleaning up the kitchen, Miya hugged Mama's leg.

Again Mama said "Eat first, then only Mama will be your friend".

Guess what?

She ran to get a bite of the egg and came back to hug Mama's leg. Then she ran back again to have a bite and came back to hug mama again. This goes on and on and on and on and on.

After seeing that she had finished eating a whole egg, Mama hugged her back. Give her a kiss and Mama said "Good job! Well done! Miya ate a lot!"

Miya smiled and said "Tenchiyum (means thank you)".

So how do you mommies out there handle these fussy eater event?

11 comments:

Nadiah Sidek said...

berjaya trick mama ye? :D

so far takde pengalaman lg sbb safiyyah mkn je apa yg disuap tp dia mmg jenis mkn skit je pun. kena bg kerap la

irvanqiesy said...

so sweet la miya ni... my doter pon mcm tu jugak,ssah nk mkn, tp die ske menumpang org mkn, if i mkn die pon sbuk nk mkn, if 10org mkn,10kali die mkn. tp tak byk pon,sikit jek. makan main2.

Nuroll said...

huhuhuhu....samalah ngan ameer....N ugut if xmkn, no 'pek' (bf) and no hot wheels car! trus ameer guling2 nk mkn dan2 tu jugak....:)!

Ely Hasrul said...

i suka 2nd pic tu.. miya cantek sgt!!! auntie kiss miya!

sami xjalan cmgitu sbb if i bolayan lama2 dia akan nangis kuat2 patu claim nak susu. ciss..

tp bese nye after dh setgh jam dia nangis & keras kepala gak i ngan terpaksa rela kasik susu. sambil susu tu i bebel lah.. and kebiasaan smbil susu tu dia akan stop ckp ..'mami susu sedap'

haihhhhhhh

mirah said...

oh khadijah pun susah gak nak makan, tapi dia nak makan sendiri. Jadi, bagilah nasi satu bowl, ha dia makan lah walaupun yg masuk sama byk dgn yg tumpah.

Kalau hari dia taknak, siap tutup mulut kat bantal, ha jgn lah paksa, sampai sudah dia takkan makan. Satu lagi, dia suka makan berkawan. Bila kita tanya nak suap sapa dulu? mesti dia dtg ckp nak..nak..

Just Call Me Bitt said...

wuaaaaa amat terseksa...Ismeth and Iskandar memang susah nak makan jugak.

Derang nak makan kat luar rumah baru banyak makan tak pon siap tambah-tambah lagi. Kalau dalam umah or tempat makan 1 sudu/ 1 suapan jek :(

so mana nak? anak makan banyak ke? nak anak makan di tempat yg betul plak...i dah schedulekan entry cenggini :) masalah yg sama...but miya still ade hati lagi nak get back to u dan u dah berjaya...ismeth???urhhhh eh between kenapa la erk derang ni suka makan telur...hehehe

Mila_ibu najihah said...

main reverse psychology ke ni..bagus..bagus. miya pun pandai ambik hati mama ekk.. so adorable tau.

:cahya: said...

comeyll....

yatie chomeyl said...

terer ah mama miya pakai taktik reversed psycho on miya hehe. gmbr first tu nmpk mcm miya makan onigiri :D

CatlinaFly said...

oh god..e-ein pun mula2 suap, nganga besar, pastu masuk suapan kedua, dia tutup mulut dia!hmm..camne eh..sebab dia actually suka mcm bubur nasai @ nasi lembik (with lauik n sayur)..i dah try bagi nestle cereal, dia takmo, macaroni pun tak jalan..hmm..risaulah bdn dia susut..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

nadiah sidek--> miya dulu before setahun, makan tak ingat aje..semua benda nak bedal. mama yg beria pantangkan dia. now ya Allah, berperang. so kena la mama bijak pikir tricks.

irvanqiesy--> dulu miya nak makan berteman or family meal sama. skang byk main gak time family meal.

nuroll--> ameer & ameera bleh geng laa

ely-->2nd pic tu makan cheese cake, mesti la manis muka dia kan?

sammy mmg big boy, demand aje apa yg dia nak.

mirah--> miya pun ada musim dia. kalo musim nak makan, skit2 mintak food. tp kalo tgh takde hangin tu, mmg perang oo..paksa pun dia luahnye...berderau darah..

bitt--> miya kalo makan picnic or kat luar rumah, bleh tahan gak selera. adakah begitu bosan rumah kita ni? u all makan kat msia ok la murah, kalo miya ajak makan luar everyday, 90% $$ habis utk makan aje daa...tokleh byr sewa rumah daaa..

mila ibu najihah--> kena la outsmart the smart kid kan?

cahya--> time facing it, tak ingat comel pun..rs nak debik tu bukan main membuak2. bila reflect blk, br terasa comel budak ni..hahahha..

yatie--> yup yup onigiri..miya suka makan nasi putih aje. no kicap. no vege, no lauk. kalo ada semua tu..skit aje laku. kalo mama buat onigiri, habis 2-3 bijik.

cat--> welcome to the club. kena ada memacam menu & memacam trick. tu la i risau, nnt berat susut mau kena cemuh lg dgn nurse time checkup...menci menci!!

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch