Apr 1, 2010

Simple Home-made Zero Toxic Playdough!!!










No-Cook Playdough

1 cup flour,

1/2 cup salt,

1/2 cup water,

1tsp rosewater or pandan essence (nanti tangan anak bau wangi time main :D ) and f

ood colouring.

1)Mix well until it forms a ball.

2)Knead add food colouring if desired.

3)If sticky add some flour and if to dry add a small amount of water.


Cook Playdough (Last Longer than the non-cooked)

2 cups flour,

1/2 cup salt,

4 tbsp oil,

1/2 cup water,

1tsp rosewater or pandan essence (nanti tangan anak bau wangi time main :D ) and

food colouring.

1)Mix dry ingredients together.

2)Mix oil, food colouring and water in a saucepan.

3)Heat it until boiling point.

4)Scoop in 1/2cup of the dry ingredients into the boiling saucepan and stir until the mixture becomes rubbery. Turn off heat.

5)Mix with the remaining dry ingredients. Knead until smooth. If play-dough is too dry, add more water, a little at a time. If play-dough is too crumbly, knead in a small amount of oil.

10 comments:

Mila_ibu najihah said...

Sy da pernah wat yg 'raw' playdough tu..tp najiha tak suka plak nak maain, sy je yg lebih2 buat segala bagai bentuk..hehe. tak tau pula ada cooked dough, takpe, nnti try wat yg tu plak, manatau nnti2 najiha suka pula nak main. Tq for sharing mama miya.

mirah said...

oh boleh try nih. Nak guna plastesin risau lak, takut ada yg bawa masuk mulut. Lagipun bau dia kuat melekat gitu..thanx for teh sharing ya.. :)

Liz Rohaizat said...

mama miya.. thanks a lot! aritu ada nmpk kat blog seseorang tp dia xnak share resipi buat this playdough. xtau la knp dia xnak share. huhuh..

will cook it for my daughter soon. x sabar.

kedaigambarkami said...

haa...bestnye ade yang home made!nanti nak cuba gak lah! ;)

Catlina
(malas nak sign out akaun kedai, tgh edit entry hehe)

glam.mama said...

wah, thank you for this! will try soon. pakai apa2 flour pun boleh kan?

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

mila_ibu najihah--> mula2 dulu miya tak suka gak..dah lama2 tu dia ralik main. siap cucuk2 pencil on it macam buat sculpture lak.

mirah--> betul tu, plastesin tu bau kuat. i sendiri teringat bau dia time main kat tadika dulu. yg ni bau rose & pandan. :D kalo anak masuk mulut pun tak risau sgt. paling kuat dia terkerut2 sebab masin giler..hahaha.

liz--> sharing is caring kan?

catlina--> selamat mencuba..takpe malas log out tu, i bg u buat iklan free kat sini jap. :D

glam.mama--> tepung gandum the best. i read if nak add more clay-like texture, dia suruh add cornflour. these recipes r more like dough karipap. :D

kakyong said...

salam..

nak try lah
ari tu ade dpt dlm forum ratuhati.com
tp kena guna cream of tartar.. kakyong ni kan buta sket bab2 brg2 utk buat kek ni.. so xde la buat..

u punya resepi ni lagi mudah nak faham & senang nak buat.. bhn2 pun seme ade kat rumah..

mesti cuba... thanks.. :D

ibuaiman said...

nak try lar jgk nnt...nak tanye mamamiya, yg cook tu brp lamer blh thn yer?skrg ni, i ada beli playdough untuk aiman n aqilah and they really like to play with that especially aiman.main benda ni mmg bgs sbb ajar kanak-kanak jadi creative.so nnt i nak cuba buat sendiri lar pulak...:)thanks for sharing...

yangyuyu said...

wah playdough ni boleh dibuat sendiri.? baru tau harini :)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

kak yong--> my recipe ni pun try2 aje gabung2 2-3ideas. so bila dah fullproof, i berani shar dgn u all. :D

ibuaiman--> kalo the cooked one & u store dlm fridge, boleh tahan 2-3bulan. Mine dah that old, takde kulat & tak bau masam. :D

yangyuyu--> ala texture dia tak sehebat the playdough yg jual tu & tak tahan lama gitu. but worth it la coz kita tau 100% chemical free. :D

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch