Mar 26, 2010

Potty Train (Part 2)- Slow & Steady


Here's an update from Part 1 of Miya's Potty Training Journey. Ada a few times berjaya pee in potty, no poop yet. So she still wear nappy & training panty.

YAY to Miya!!

The thing about learning, I think its easier to remember or to catch up on the facts if we teach other about it.






Bertuah punye budak. Mama dok ajar dia potty, dia pi ajar Elmo lak.

22 comments:

Nadiah Sidek said...

salam mama-miya. rasanya ni 1st komen kat sini kot. duk follow je tapi tak tinggalkan komen pun..hihi..

tu tandanya miya budak cerdik la..mamanya ajar dia potty train, dia ajar elmo lak. comel je! ingat nak train safiyyah jgk ni :)

*juliet le sweetheart said...

salam... potty training ni memang banyak kena sabar kan... kadang tu dah dudukkan kat potty tapi anak tak reti nak 'keluarkan' pulak. :)

dbalkis said...

cutenye...buku tu pun mcm besh..kalau saya siap demo kat anak, pastu dia ketawakan kita pulak..still fail nak potty train ni..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

nadiah sidek--> atleast dia paham procedure to potty la kan? good luck on ur potty mission too..stock up on the sabar.

juliet le sweetheart--> yup, sabar.....

miya so far ok utk pee aje..poop blom lg..maybe dia rasa tak selesa gitu kan? so potong stim aa..

dbalkis--> i mula2 train miya dulu mmg la tiap2 pagi i demo i pee, pastu i suh dia pee lak.. slalu dia akan kata "eee..mama peee" chiss dia kata kita lak..

lin muhamad said...

hahaha...okla tu..bijak dia..dapat apply apa yg mamanya ajar kat elmo.hehe

Shareen Mohd Saleh said...

Hi. 1st time visiting your blog ^___^

I'm training my almost 3-year old to potty train too. Agak disaster because I work really long hours and cuma hari cuti jer kat rumah untuk ajar. Mana dapat buku Elmo tuh? Macam sangat useful-lah hehehehe

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

lin--> kinda bagus la ada niat nak share ilmu, tp bengkek gak..mama suh potty, dia buat tak tau or malas..tp nak mengajar elmo tu rajin lak.

shareen--> its ok..slow & steady. i read ada parents berjaya potty train anak dlm masa 5jam on saturday morning & sunday morning. so no worries about it. nnt u try cari dlm youtube, ada a few tips on potty train for bz parents.

buku yg elmo baca tu i beli kat kedai2nd hand aje. kebetulan jumpa, 50 sen aje. so beli aje la.

yatie chomeyl said...

hahhaha andai miya pi ajar kat elmo pulak

yangyuyu said...

so far belum ajar dia potty train lg...bila umur yg sesuai utk start mama miya?

miya so cute..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

yatie--> miya suka aje pandai memandai..konfiden lebih..huhuh

yangyuyu--> anak best start potty train 18-24months, especially kalo dia tau pee & poop tu apa. mlm tak kencing sgt (bgn pagi, nappy tak berat). then dia leh ikut arahan & tahan or lepaskan hajat tu. :D nnt baca la kat many parenting website, ada byk tips nak tau anak dah bersedia lom.

temp. housewife said...

Everytime I ask Hafizah "Do you want to pee or poo in ur potty?" She says "Nope!". She's already 33 months old! BUt her big sis was totally diaperless by the age of 3++ too.

Drama Mama said...

i dok letak irfan terus atas toilet bowl tu..dia akan buat muka "meneran" tapi tak kluar apa pon. wee wee pun tak. haha

he's still a poo poo diapre baby, and i hope i can potty train him before he's 3!

Dayah said...

dunno whether i can be patient to potty train shukrina..dah start skit2.my target same like u 2.5years, tapi skg lagi 3 bulan.adakah misi tercapai..???she knwo where to pee and poo..the prob bila dah, baru nak ngaku...huhuh

paij188 said...

just like my Tini dulu, I ajar die then die letak teddy die pak kat potty tu, after this falisha tembam plak nak start potty, as soon as she can talk. hihi..

check out my place.

www.ummitini.blogspot.com

Hana Seman said...

Sooo cute la Miya..

Lady Qay said...

comelnye miya....takpe ija..mknanya dia serap apa u ajar utk utk ajar elmo...tapi praktikal takmau..pran takle potty lg aaa..tak reti ckp lg...

ibu_arifa said...

hahaha..miya ajar elmo potty yer..pandai dia nih. terpaksa lah elmo poo poo selalu yer..hihihi

saya aritu dah try gak..anak saya dah 17 bulan masa tu. seminggu jer saya buat..xberapa berjaya..terus tangguh sampai skrg..nak kena cari semangat yg baru lagi nih..fuh..fuh..

Ummi Salsabila said...

haha.comelnye dia ltk elmo lak..dia ikut pe mommy ajarlah.hehe

huds said...

nuha plak dah reti ckp dia kencing ngan berak..umi..ecinggg..tapi dlm pampers...ada sekali tu dia nangis2 ckp nak yak..tapi umm dia ni bleh tak ckp yak je dlm pampers tu...huhuhu..teruk kan...nuha tau bila dia pee so dia akn wat muka bersalah...bila kita masuk toilet dia akan ckp umi ecing...skang ni nuha baru umur 1thn 9 bulan..wish to settle this masa dia umur 2 thn..hope so

donarose said...

Mama Miya, That's cute! LOL

Ina Hashim said...

hahaha...so cute miya

Hanz said...

OMG! Hilarious!! I was laughing all the way reading this! So cute-lah Miya!!ekekekekek....

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch