Nov 19, 2009

Savvy Mommy- Detox Diet is a No-No!



Yesterday I watched "What's Good for You" and among topics being discussed was detox dieting.

5days detox diet plan, juicing, eating salad, diet juice/detox supplement and etc...you will lose 4-5kg.

Yes ladies, that much.

Then, the people who participated in the diet went for a lab test for blood, fat, cholesterol & many more.

The result:

1) liver shows abnormal activity. if the diet continues, damage can be done.
2) all of the good cholesterol (not just the bad one) in blood has been flushed out.
3) darah cair & kurang nutri.
4) the weight yg hilang tu hanya water weight & muscle kecut. if u ever gain weight after that, it will be fat. nanti lagi susah nak shed off the extra kilos.

I baru aje ingat nak buat detox for body, konon nak bersih2 kan apa patut. Now tak jadi la. Ikut cara rasulullah, everything in moderation.

edit- add info: they also said, the supplement juice product that they were taking to detox is actually full with toxin. so bila badan sedar ada toxin masuk, tu yg badan bekerja keras utk singkirkan toxin.

13 comments:

yatie chomeyl said...

tips naik berat bdn takder ke? i dh lose so much weight nih huhuhu

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

hahahha..yatie, i dok tumpang miya punye pediasure pun berat tak naik2 gak. tak dapek den nolong. ni br ni i sakit, berat dah 39kg semula dah.

yangyuyu said...

good info mamamiya..i nak mintak kebenaran bubuh kat page Jus Diet Mate 5 kat facebook ye..thanks

Farah said...

kalau kat mesia ni orang selalu panggil crush diet..mmg tak elok sebenarnye.

lin said...

hm...yg org wt detox mkn produk dcl tu pn bhy gak ke?

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

yuyu--> no prob. just sharing.

farah--> crush diet lg teruk kan?

lin--> mmg bahaya. smlm i tgk tu diorang pagi petang minum juice yg produk2 slimming tu. even lunch & dinner minum juice tu gak dgn makan fruit salad. 0% carbo grains. katanye benda2 detox from juice tu la yg buat liver kena active nak singkirkan benda2 dr juice tu. so the detox is actually using toxins. so bila badan sedar ada toxin, dia bekerja keras utk singkirkan.

Ina Hashim said...

oh dear...akak penah buat detox diet few yrs ago...disarankan oleh satu pusat pelangsingan terkenal nih...grrr...mmg abih je program tu berat naik balik dgn jayanya

Liz said...

ringannya berat you! jealous.

detox mmg x elok tp skrg ni ramai pulak yg berani mencuba. semuanya kerana nak cantik, nak kurus. ada kwn I, dah kurus pun nak detox nak bg lebih kurus. tak faham betul. x risaukan kesihatan.

betul, biarlah semuanya in moderation.

Ely Hasrul said...

i berat 52-53kg tapi cmpak cm org berat 48kg.. cesss satu penipuan..

salwana albaki said...

erk..scarynyee..i baru plan nk detox..huhuhu..xpela, diet slow2 jela..bila la badan ni nak ramping..huhu

ummiluqman said...

berat 39 ringan nyer..jeles la.. i pernah try ini 1 minggu tp tak tahan la tak dpt nasi.. skrg makan nasi tp sikit ja n buat pilates..resultnya..belum nampak lagi berat still 60kg++...

temp. housewife said...

I just read this entry. didn't know abt ur entry before. But it's okay as the way wrote is quite different from yours. :D

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

temp. housewife..takde apa2 pun..i just share my finding on the detox diet aje..ur entry pun quite good.

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch