Nov 25, 2009

Dry and Peeling Skin?


Bukan nak buat chemical peeling la. Talking about my skin yg akan face drying up and peeling each time berubah musim.

So what do I use?
1)clean...



2) moisturise...


3) protect...(this one is extra important for summer time)



This is what works for me.

Once dah ok, I can go back to my usual skincare stuff.

How about you? Ever faced this problem? What's your solution?

14 comments:

Sitisifir10 said...

Saya tak pernah kering kulit tapi baru2 ni ada cina ajak gi buat facial, pastu beli barang cuci dia sampai 500 (nak pengsan sbb saya tak pernah langsung guna any pencuci) tgk2 muka kering... tension sangat!!! skang saya harap ia beransur pulih sendiri...

~ As ~ said...

muka berminyak adalah...huhuhuh...

Drama Mama said...

oh gelpengelupasan syahirah tu ada dimention oleh hanis zalikha dalam blognya. tapi taktau lah dia buat lawak ka betul. memang good eh?

irvanqiesy said...

gel pengelupasan syahirah tu ok gak la...pnah try...now i guna pencuci mka shurah(timun dan gamat)...pon bgus jugak...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

sitisifir--> naya aje spend duit mahal2 then tak ngam dgn kulit. i kalau nak try product baru, i akan beli trial pack dulu. kalau ngam, baru la beli botol besar. anyway, kalau u tak kisah, try la sapu olive oil (yg buat masak tu) kat muka. skit aje guna. cam dap kapas dgn oil & sapu kat muka. then bilas dgn air suam. dap dry.

as--> i kulit combo, tp each time berubah musim, mesti kering2.

drama mama--> i sebelum ni guna gel pengelupasan ni as scrub aje. dia ala2 micro peeling. remove all dead cel. berkeping2 kluar.

tajudinms said...

Mama-Miya, lama gak tak masuk sini.

Salam AidilAdha.

yatie chomeyl said...

kat msia i guna facial wash tp bila dtg sini, or even masa di germany & spain dulu, i takleh pakai apa2 facial wash since kulit jd kering. nak2 lagi masa winter nih. klu terjumpa yg facial wash mcm u tunjuk ni, i nak try gaklah. tp alhamdulillah so far kulit i takde masalah sgt

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

irvanquesy--> pencuci timun & gamat elok utk oily skin kan?

tajudinms--> salam AidilAdha to u too.

yatie--> i ni mmg prob each time tukar musim. ni siap pesan to my MIL tolong belikan gel pengelupasan tu from msia. kat melb ni tak jumpa la.

Ely Hasrul said...

muka i kering semulajadik keturunan hahahhaha

Hanz said...

me pulak dah naik berjerawat kulit lately..adakah mukaku dah immune ngan tea-tree bodyshop? rasa nk switch product tapi x tahu wht to choose being faithful with bodyshop for ages!

Dayah said...

me just guna safi balkish..mmg jenis tak brp amik berat hal2 skin ni..alhamdulillah, kulit kurang bermasalah, tapi idakla cantik, licin mana...asal tak naik jerawat, dah cukup..huhuhu

umi nuha said...

kulit sy pun rajin kering, nk try ar gel pengelupasan syahirah ni..

MUMMY ILA said...

perghh susah gak dok negara bermusim ni ye. macam2 kena alert pasal penjagaan kulit.

ibusumaiyah said...

Salam MamaMiya..

Umur 30 'an ni saya baru nak sibuk gaja muka...so i guna set syahira gak..ok la..walaupun kesan ketara tu tak de sgt..kalau ade masa ada gak la buat peeling ngan kacang hijau yang blend (kering) selumatnya or tumbuk jer..

tgh tunggu kesannye la ni..hahah...nanti nak try masker asam jawa plak...

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch