Aug 24, 2009

Tercipta Sejarah - Mama tarawih gendong Miya.

We reached the new Musollah at Lt Pelham St just in time for the 1st rakaat of the tarawih prayer. So cepat-cepat la mama get into saft and put Miya aside with her books. Miya happily observed the new place, but later grew wary. Then at the end of the 2nd rakaat, Miya suddenly melalak.

Mama tried pujuk and tried putting her down, but she would not let go. Mean while the jemaah continues with the next rakaat.

So what did Mama do? Mama solat lah sambil gendong Miya until the end of the 8th rakaat. Alhamdulillah Mama pernah read once about cara solat sambil dukung anak dalam buku "Solat Perempuan", some info sharing in forum MSK & blog MomyLyna Msk, and youtube.

By end of the jemaah, tangan Mama cukup lenguh. So, witir was done at home.

Then on the way home, Miya tetibe mula meng"hepi-hepi"kan diri. See the pictures, cam takde apa-apa berlaku kan?


Note to self: Next time pegi Musollah bawak sling pouch.

For anyone who might be ragu2 about solat while dukung anak, here are some info:

1- Pergerakan yang sedikit seperti mendukung anak di dalam sembahyang tidak membatalkan sembahyang, sebagaimana pernah dilakukan oleh Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam terhadap Umamah binti Zainab, seperti tercatat dalam hadis Bukhari (no: 494) dan Muslim (no: 543).

2- From website MSK, dated 31st May 2008 (http://mysuperkids.net/pray-with-baby/):


"Mami dulu ada dengar bahwa Rasulullah pernah solat sambil dokong cucu baginda, anak kepada Zainab. tp Mami xtahu macamana cara solat sambil dokong anak. Mami asked around kawan2 yg dah ada baby masa tu, ramai kata tak boleh & susah, sebab:

kingpin dvdrip

  • baby pakai pampers, ada najis.
  • baby lelaki yg belum khatan bawa najis.
sehinggalah Mami dapat Hafiy & Mami akui mmg sukar utk Mami melaksanakan solat. Hafiy suka nangis kalo Mami tinggalkan even sekejap, nak berdokong je. dilema jugakla Mami, cemana nak buat. solat Mami pun jadi hujung2 waktu je sebab nk kene tunggu Mak Tok&Tok Ayah balik kerja (ms cuti maternity), Hafiy tido, etc. kusyuk tak kusyuk toksah cerita, kadang2 jadi ‘asal solat’ aje. semoga Allah mengampuni Mami..

sampailah kita balik Miri & Mami consult dengan Bunda (Kak Evi =sebut Efi). Bunda bagitau Mami cara2 solat sambil sokong Hafiy. masya-Allah memang senang sangat, dan dua sebab TIDAK BOLEH di atas tu memang TIDAK VALID langsung.

alhamdulillah, sejak tu memang Mami solat sambil dokong Hafiy. memang senang dan mudah, even kadang2 Hafiy bukan nak duk diam. tp at least xdela melalak2.

mudah saja. pertama sekali kena faham kedudukan tangan tidak ada dalam syarat sah (ada 5) atau rukun solat (ada 13). dan juga faham tentang sunat hai’ah (ada 15) & sunah ab’adh (ada 4). kedudukan tangan semasa solat (takbiratul ihram, baca surah, iktidal, etc.) adalah sunat hai’ah, yakni tidak mengapa jika tidak dibuat. manakala sunat ab’adh, jika tertinggal kena buat sujud sahwi.

satu lagi tentang gerakan semasa solat. yg famous (belajar sejak tadika) ialah melebihi 3 kali berturut2 membatalkan solat. however, tersebut tiada dalam dalil & adalah pendapat sesetengah ulamak. malah ada ulamak berpendapat boleh bergerak lebih 3 kali berturut2, tetapi tidak boleh terover. namun berdasarkan riwayat bahawa Rasulullah pernah solat mendokong bayi, membuka pintu dan membunuh haiwan berbisa semasa solat, yg tentunya perlu banyak gerakan. bagi Mami, kita ambil begini – jika tiada keperluan, limitkan kepada 3 kali saja, jika ada keperluan (cth seperti dokong baby) maka tidak mengapa. jadi, jgn bergerak melebihi 3 kali sekiranya tiada keperluan.


cara-cara solat sambil dokong baby:

  • berdiri seperti biasa sambil dokong baby.
  • sebelah tangan pegang baby, sebelah angkat takbir.
  • baca al-fatihah & surah seperti biasa sambil pegang baby. kalo boleh sebelah tangan diletak di tempat biasa.
  • semasa rukuk pegang baby dua2 tangan.
  • masa sujud, sama ada pegang baby sebelah atau letak baby di sisi.
  • jika letak di sisi, sama ada mau teruskan dokong, atau biarkan saja dia lepak2 kat situ.
  • kalo mau dokong, angkat saja & pegang mcm mula2 tadi.
  • ms duduk tahiyat tiada masalah since baby bole diriba terus.
  • baca doa Qunut, kalo bole angkat sebelah tangan & kalo xbole x apa, pegang je baby dua2 tangan.

police academy mission to moscow online

Hafiy sejak bertambah lasak ni memang tak terkawal. tp alhamdulillah, dengan dokong Hafiy, Mami bole concentrate solat (kusyuk) daripada terfikir2 tentang ape jadi kat Hafiy w/o dokong, kot2 terjatuh ke, terantuk ke, etc. & ‘kena’ solat cepat2 sebab Hafiy melalak. even if letak sbelah sejadah pun percubaan2 utk ‘mencederakan diri sendiri’ mmg tak dapat dibendung.

kalo masa solat tu Hafiy tido, Mami akan palingkan muka sekali sekala utk pastikan Hafiy OK.

utk pastikan kesucian, Mami tuka diapers Hafiy sebelum solat. yg keluar2 masa solat tu tak apa, mcm juga vaginal discharge yg keluar, tidak apa. yg penting sebelum solat tu kena pastikan betul2 suci.

alhamdulillah, Mami tak risau2 lagi ‘terpaksa’ solat lewat (& ada kawan Bunda yg jamakkan solat sebab babynya asik nangis) sebab Mami bole solat sambil dokong Hafiy. di samping tu, Mami boleh bawak anak Mami solat sama, dan semoga Allah mudahkan aktiviti ibadah wajib ni utk anak2 Mami since dari kecil dari dah ikut Mami ’solat jemaah’"



Islam tu agama mudah yg mempermudahkan kita beribadat kan? So sapa kata ibu yg ada anak kecil tokleh pegi tarawih berjemaah?

26 comments:

Liz said...

saya dh pernah buat ikut cara nie. masa tu tinggal rumah sorang2 sbb hubby blk lewat. nak solat maghrib. anak time tu kecil lagi. ntah knp, dia melalak xnak baring. so last2 dukung dia sambil solat. x rasa susah pun. rasa confident sbb dah tau cara.

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

my hubby pun solat dukung n letak ryan dkt situ,cz ryan takkan lari..dia around situ n tengok je...hehehe penah once daddy tonggeng kan,dia cucuk bontot.siottttt.ade pic solat daddy n ryan dlm fb.

Mommy Lyna said...

im facing difficulty to leave comment ur blog sbb my hp xdpt bukak itu drop down mwnu di bwh huhu.

ni struggle bukak pc kah3x.

excited coz nk share.. that our culture sgt memayahkan benda2 nk beribadat & mengimarahkan masjid ni.

1. budak2 tak dibenarkan dtg ke masjid. even ada imam pnah wat announcement spy jgn bwk ank ke masjid.
2. budak2 main di sekitar masjid kena marah & dihalau.
3. bila org nmpk sekitar masjid jd tmpat permainanan, org kata "ape la tak respek masjid, buat tmpat main pulak" walhal fungsi msjd sbnrnya sgt luas, bkn tpt ibadat je tp tmpat bljr, main, pesinggahan etc.
4. lepas waktu solat pagar masjid kena kunci, kalo tak ada je yg masuk mencuri.

Ely Hasrul said...

wahh miya dh start terawih.. merahnye pipiiiiii

Lady Qay said...

i pun pnah dah try ms zaffran dok melalak je keje..ok la..dia mcm plik ttba ibu solat smbil dukung dia..huhuh

irvanqiesy said...

wah...kagum2 dpt buat mcm tu...

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

liz--> mmg boost confidence kita kan? like moms can do many2 things.

stephanie--> miya pun can ryan, we all solat while dia tawaf around us. miya pernah selak kain pelaekat papa dia pun time solat, mujo tak buka aurat..hehehe..but lately ni i tgk miya ada reti cam nak tiru cara solat. so i guess mmg elok kita biar anak biasa being around us solat, so kita tanam dlm diri dia early interest, kan?

mommy lyna--> tu la, ramai kita ni pikir senang time solat aja. bukan kah masjid tu suppose to be heart of community, so apa salahnye awal2 jd didik anak suka pegi masjid? rasulullah boleh aje solat dgn cucu2 dia bermain keliling dia, siap panjat belakang dia. even rasulullah ada buat pergerakan luar solat nak move a child, terbukti tak batal solat. so apa sgt la teriak budak2 keliling masjid tu kan?

on blogspot comment matter? i pun tgh memikir solution..blogger salah or template error eek?

Qay->haa miya smlm gitu gak, after bg salam, dia renung i semacam aje..cam apa mama aku buat dgn aku ni.

irvanqiesy--> eleh, takde benda yg kagumnye. syukur la kan agama kita permudahkan kita nak beribadat. but i really think i akan lebih selesa solat kalau next time stand by sling. lenguh tangan oo, leh bina muscle. hehehehe...

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

ooo macam tue so lps neh x der masalah lg nk solat ehehhe

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

alhamdullilah....

reitak said...

Salam kenal Mama-Miya...
now I learnt something which I can use....tak payah nak tggu Daddy balik baru nk bersolat :D
thanks!!

Dropby la at reitak.blogspot.com

hobo_mum said...

thanks ija for the very useful info...

Momma Mia said...

wawiee proud la dgn mama miya. good entry & sharing. mommamia dukung tu idak la pernah lg tp pernah la angkat mengangkat Damia coz slalu suka duk depan kite by the time nk sujud.

yatie chomeyl said...

betul2x. ahad lepas gi masjid fukuoka. orang2 arab kebanyakan memang dukung anak time solat. siap ada yang undur belakang selangkah untuk amik anak lepas tu gerak masuk saf depan selangkah semula sambil dukung anak.

AdwanEncem said...

owh... sekarang buleh la mama n abah solat jemaah balik, lau tak cian mama n abah ne solat gilir2 sbb saye ni lasak n nakal tak mo duk diam2 time mama n abah nak solat....

tq auntie ija...

muah kat miya leh??? hehehehe...

CuppyCakeMommy said...

senang je kan..boleh la g terawih bawak mia camni..tapi takut h1n1 pula..ekekek

sarah said...

wow never tot of doing that, ok pas ni ble la pi terawih n of cos solat raya...

Cik kika said...

thanks mama sharing :) can use carry bag tk ?

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

to all mommies, see mmg actually senang nak solat eventho we are bz being a mom kan?

cik kika--> kita boleh guna carry bag, sling pouch, rings sling, even gendong kain batik. whatever yg memudahkan.. for more info on the position, try visit website babywearing msia, ada forum discussion on cara gendong anak pakai sling/carries. u can side carry or back carry utk anak besar & front carry utk young infants.

Farah said...

kagumnya u dapat bersolat sambil dukung anak..my husband pon pernah suggest jugak solat cara ni tp i tak reti nak buat..but now u dah share hehe nampak mcm mudah je..thanks ya!

nadnye said...

thanks for sharing .. tahu boleh solat gendong baby tapi tak pernah buat lagi..

Rozy said...

ija,

thx for sharing.. ingat nak gi terawikh tahun nih... so leh rr...

MUMMY ILA said...

tq...ila baru tahu teknik solat ni. teringin jugak nak terawih tp takut dia melalak menganggu jemaah lak. Setakat ni dpt terawih weekend jek sbb balik umah parent. opah leh jagakan izz.
ilmu yg sgt baik & berguna...

Momma Mia said...

Mama miya, Smalam momma try. Damia siap main cucuk2 kat mulut momma la... senyum2 & main pipi kita... masa rakaat pertama dah nk turun so terus letak dia kat bawah.... isshhh saber jer. Klako pun ada...

Fid said...

lama tak jengaah sini
miya dah besar!.....

miya
esok gi solat terawih lagi ya....

ummiluqman said...

wah thank you 4 sharing..haritu bawa luqman pi terawih jugak.. bagi dia main toys dan fortunately ada anak anak arab dok tolong jaga Luqman kalau dia merangkak..Alhamdulillah.

ummiluqman said...

cantik baju mia

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch