Jul 26, 2010

Kisah ngidam yang karut-karut.


Time pregnant Miya dulu takde la mengidam sangat takat nak gulai lemak udang my mom (2nd trimester), ice-cream baskin robin (tiap2 ahad), kopi ais Killiney Kopitiam (every weekday after lunch) and risotto (dekat2 nak bersalin). Alhamdulillah semua tu di layan.

So apa kisah mengidam adik Miya?

This time around, its more mengarut. Its early pregnancy, but selera I dah macam-macam dah. If I don't eat or food tak meet my craving, I akan mabuk. Lawak kan?

I pernah nak makan choc donut, halwa arab (tahiniya), choc pudding, air teh limau, nasi tumpang (mmg tak dpt layan ni sebab takde org kelantan terdekat boleh bantu), biskut colek dgn humus, tomato sos with almost everything (termasuk nasi), sour tape, and baru-baru ni bubur pulut hitam.

So mmg la mana boleh layan I layan. Mana mmg tak dapat tu, mintak maaf la ye selera weh.

Ni nak masak bubur pulut hitam ni, dok mencari beras tu since friday. Akhirnye jumpa jugak beras ni kat kedai Indon dekat dengan sekolah Miya. Sampai-sampai rumah aje, tak ingat benda lain, terus masak bubur. :D

Siap aje bubur, tak tunggu sejuk sikit pun. Terus bedal...Nikmat!!!

So itulah kisah mengarut I buat masa ni?

Care to share your kisah mengidam yang karut-karut?

13 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku dulu byk gak mengidam.dan paling susah nak dapat ikan patin masak tempoyak.nak yang temerloh nuh.pdhal duk shah alam ni.sempat jugak makan dua kali merasa, tu pun sebab otw balik trg singgah temerloh dulu :P

Ina Hashim said...

sib baik mengidam bende yg mmg boleh dimakan

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

elissmie--> mujo ada lalu temerloh. kalau tak naya aje aje org kena pegi sg phg tangkapkan ikan utk u. kalau terkena kat i ni ok kot, sebab my dad slalu ada stok ikan patin (sg pahang) frozen. tp kalau i terngidam kat melbourne ni, naya..

ina--> ada...smlm tgk org masak pork belly..nampak sedap sgt..tp mujo la perut ni ingatkan benda tu haram..so terus kembang tekak. hahahha....

Ely Hasrul said...

baskin robin tiap sunday?? wow miya mmg pass jadik menantu aku hahahahhaa.. ok lagik pandai masak.. kalu i duk sana dgn xtau masaknye mmg nangis la suh mak dtg hahaha

Lynn Nasir said...

alahai..nasib la ngidam benda makanan..dibuatnya nak mkn benda UFO tak kenaya..

saya masa anak 1st ngidam bege fillet mcD tu, sampai umah muntah keluar semua..sayang je..heheh!

uminuha said...

masa pegnenkan Nuha, saya mimpi mkn jambu gelas. sedapnya. masa kecik2 selalu makan. mak kt kg susah payah carikan jambu tu :)

dbalkis said...

dasyat jugak tu mengidam u..kalau time i dulu, paling senang dok mengidam n.kerabu gerai depan umh..sampai hubby kata, kalau kakak n.kerabu tu tutup kedai, parah nak carik yang lain..rasa tak sama..then pulut mangga, n dim sum..tapi selalunyanya kalau mengidam yang agak leceh, mcm tak jumpa i dah tak rasa nak..senang gak la nak handle..tapi tak dapat bayang kalau kat oversea kan..mmg susah kalau mengidam mkanan m'sia

nasib baik u pandai masak..

Nadiah Sidek said...

hehe..ngidam ngarut2 tp bendanya ada kat sana takpe la. buatnya takde, tak blh nak buat apa la, kan? eheh. sy ms pregnant safiyyah dulu, takde la mengidam pelik2. yg ingatnya ada sekali tu nak cempedak goreng. kat gerai yg jual goreng2 takde jual (belum musim kot). last2 suami beli yg mentah & dia gorengkan. sweet je rasa ^^

ibuaiman said...

wow...hebatnye ngidam mamamiya ni...saya x prnh ada kisah mengidam ms pregnant aiman n aqilah dulu...kali ini, aritu tetiba teringin makan mee sup, padahal sebelum ni tak suka mee sup pun...:)

transformed housewife said...

tak de pulak mengidam yg pelik2 masa mengandungkan Fathini dan Hafizah. Tapikan kalau tanya I pasal nasi tumpang pun, I tak tahu mcmcmana nak masak sbbnya nasi tu resipi asal dr istana tau.

lailasani said...

errkk... sy teringin bubur pulut itam tu.. dh laa i suka jenis yg letak santan kat atasnye tu... hmm..
**hehehe.. malu je org kat mesia taktau nk buat... tp nk carik kat kedai pun taktau mane ade jual.. sbb dok kat johor...

moisdono said...

seb bek kak ija jmpe gak beras tu..heheh..tp ok la,ngidam sbb pergnant..sy plak,ngidam nk mkn mcm2 mengalahkn org pregnant..smpi hubby ckp, xtaula klu pregnant mengidamnyer cmane nnt..hahahahah...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

salleh, k.ija takut nnt kamu pregnen tak nak apa2 dah. takde apa2 di idam sebab semua dah dpt. hahahha...

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch