May 27, 2010

Yummy Recipe of Soy Goodness

Among my favourite food, most of them would be made out of soy. Truthfully, as a child, I really hate anything with soy, except for kicap. But as I grow older, my body have always craved for soy based food; Soymilk, tofu, miso soup, vege burger and many more.

Tapi bila dah lama duduk merantau ni, dah lama tak merasa air soya. Dulu boleh beli air soya segar tiap-tiap pagi on the way to work. Kat sini mana nak cari, daaa..Ada yang jual kat supermarket dah siap bottled tu la. Tak best, takde feel...

So I decided to try make some on my own.

Mula-mula, soak about half-kilo of soya bean overnight or for about 10-12 hours. Ada some people suggest to soak them up to the max of 18 hours, nak bagi betul-betul lembut and a quick tip here, make sure tukar air rendaman ni every 4 or 6 hours (depends on cuaca kita). Ini akan elak dari air tu mula berbau. Kalau air berbau, air soya ni takkan menjadi.



Then drain the beans and blend them with some water, mixture of 1 cup of bean to 3cups of drinking water.

Once its all done, we can start letting it simmer slowly to a boil. Sambil-sambil dia mula mengelegak tu, we scoop out all of the scum or foam yang terhasil.





After dah scoop all of the scum, it will look a bit like this.


Bila dah naik bau, boleh masukkan perisa (vanilla bean/daun pandan/ halia) dan gula (merah/kabung/raw sugar).

Matikan api bila the soymilk dah reach kepekatan yang kita suka.

Biarkan dia suam kejap, then tapis guna cheese cloth or muslin cloth.

Now your soymilk will look as yummy as this.




Okie now....what to do with hampas soya tu. Mat salleh panggil tu "okara". Some used them to make vege burger and for a larger scale, diorang bagi makan kat binatang ternakan. However, my MIL gave me an interesting suggestion, buat CEKODOK.


So I tried mixing it with sikit tepung (binding agent supaya dia tak brittle), egg, air, garam, ikan bilis and daun bawang. With all mixed until I reached the consistency of a vadeh punye mixture, I deep frying them.



Inilah hasilnya....Sedap oooo.. Crispy outer and soft inside. Memang macam kacukan vadeh+cekodok. Colek pulak dengan cili sos yang manis cam cili sos lingham or colek keropok kelatan. Peeeergh.....


The best part, tak rasa bersalah sangat makan deep fried food ni sebab dia penuh khasiat..Muahahhahhahahha.... Suka suki aje buat alasan nak makan evil food.. Hahhahaha....

6 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sedap sungguh!!! eliss suka soya!nasi lemak soya pernah cuba??

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

elissmie--> nasi lemak soya tu camne? ganti santan dgn air soya ke? or nasi tu ada letak kacang soya?

ibudhani said...

menariknye...kalo ade mase nk try la..thx ek mama-miya.....

Glam Mama Adriana said...

I memang addicted to all soy products! Tapi tak pernah buat soy milk myself :p Masa kat US dulu, sgt sgt craving Yeo's soya bean drink, beli beberapa carton la jugak! Habis duit ke situ je sepanjang my pregnancy, hahahaha. Kalau pandai buat sendiri kan jimat sikit...tsk tsk tsk...

Just Call Me Bitt said...

best tu...sangat tak bersalah ok!!!! boleh test lepas nih...

Aini Amir said...

xtau plak hampas tu leh wat cekodok.mak saya niaga wat air soya.ms kecik3 hampas tu wat mandi.badan jd licin & bersih & putih.after this nak try wat cekodok la plak.

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch