May 14, 2010

Cerita Masakan Lagi

Bagus gak dok overseas ni kan, nak tak nak I kena gak masak. So in a way bleh la improve skill sikit. Kalo kat Msia tu, teringin aje masih bleh jalan-jalan cari makan.

Best part, anak dara I ni fussy eater, kalau bila Mama dia masak lain dari lain, higher change untuk dia makan banyak sikit dari biasa.

So apa new stuff yang Mama try masak?

Pasta Campak-campak...Mula-mula serve to Miya dia punye expression cam "eee apa ni..banyak vege..eeee". Tapi lepas sesuap, licin satu pinggan dia bedal.




Hottie in Puffy, Sausage Tomato Basil Wrapped in Puff Pasry (ALDI brand, guna tanpa was was). Very simple to make coz everything is frozen, I just have to wrap it & bakar.





My 1st attempt in making Rojak Singapore. Papa Miya teringin, maybe rindu kampung halaman la tu. Never tot senang aje nak masak kuah dia. Rebus keledek til empuk & then blend. Then 1/4 cup water+ 1-3 sudu kecil serbuk cili, bring to boil. Masukkan blended keledek tadi. Masukkan kacang yang dah di tumbuk. For tasting, pour in lots of sugar & a bit of salt. Kalau ada bijan, just toss in a bit. I didnt have any, so tak letak. So just let it boil til reach kepekatan di sukai hati. Dah siap...




Rojak for Baby Bear

Rojak for Big Bear


Sup Kambing!!! Great dish for winter times.




I tried cooking Mee rebus, but using rencah instant my mom bawa from Malaysia. Kinda nice. I rebus beef ribs till empuk. Take out the daging & gunting kecil. Masukkan rencah dalam air rebusan, masuk daging & potato. Then continue simmer until potato hancur & kuah jadi pekat.

Mee rebus for baby bear. Tak pedas, so selambe Miya bedal licin.

Mee rebus for Big bear, kena letak cili kicap la..kalo tak, tak terangkat....


Lasagne Yang Jahat - Lasagne sheet dia sikit, yang banyak tu daging, bechamel sause & cheeeeeeese... Tu yang takde rupa hemsem lasagne, rupa evil food.





Evil Indulge: Choc Cuppy with peanut butter & 100's 1000's.



Steak Dinner? I just learned on how to cooked a perfect steak. For a 1inch thick steak, on high heat, sizzle each side for around 6-8mins.


Yummy steak for Papa Bear

Yummy Steak for Mama Bear

A lil something for Baby Bear

Pulut ni favorite Miya & Papa Miya. Mama Miya tak reti masak ni, slalu masak tak menjadi. Ni la 1st time masak agak perfect.

Pulut Baby Bear

Pulut Papa Bear



Ni Frankie in Blankie, very simple recipe & takes 10mins untuk bancuh + 10mins to cook.





This is a snack I enjoy di zaman sekolah rendah dolu-dolu. Fish cake thinly sliced, cucuk on a stick & letak sambal on it. Superb!!





11 comments:

Sitisifir10 said...

Isk..nk ajak hubby dok luar negara lah..so saya leh rajin masak jugak :P

diLa said...

mak aihhhhh!! giler rajin mamamiya nih!! ni kne pindah dok obersi gak nih, nk dok sblh umah mamamiya bole? hheheh :D :D

reitak said...

Wow...rajin nyer....
Sib baik just makan...if not sure lapar...

yatie chomeyl said...

meleleh air liur.....minggu ni mood mls memasak..alih2 terus jd rajin tgk mbr u tu. tp perasan je la rajin ,perbuatan memasak tu x mula pon lagi haha

Ely Hasrul said...

mmg bagus u duk kat sana.. kuar sume skill u kalu idak setakat jadik kaunter pertanyaan i aje lah hahahahha

miya ckp cmtu? eeii ape nih?? ahhahahahhahaha sunguh lucu la menantu aku nih!

lin said...

isk..rajinnya masak..adeh...cm lama je tak masuk dapur.huhu

Nadiah Sidek said...

ni antara kelebihan duk overseas, nak2 tmpt yg susah cari mknn halal. nak tak nak, kena masak. yg tak reti pun blh jd reti ;)

Drama Mama said...

macam2 nya u masak ija. yang kita ni dok masak nasi ngn lauk. tiap2 hari gitu. naik bohsan dah. huhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

irvanqiesy said...

aduh...terliur tgk lasagna...nk buat tak pandai...huhuhuu...

kayla said...

ija, where do u get those sausages yg mcm hotdog ek? i usually jumpa yg big sausages for bbq tu. but tak tau mana nak cari hotdog sizes.

sue said...

makkkkk... meleleh sehhh!!!

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch