Dec 29, 2009

Brushing Teeth Battle No More!!


Brushing teeth has always been a battle between Mama & Miya. Mama cuci pakai kain, Miya gigit jari Mama...Ouch..Mama bring the brush to her mouth, Miya shut tight...Hish, geram geram geram...

But since now dia dah ada 4 gigi garham, Mama know its about time Mama take matters into her own hands. Mama need to win this war.

So what Mama did?Mama bought an electric tooth brush with soft nylon bristle.

By using plain water (since Mama can't find any toothpaste safe for kids below 2 & since miya tak reti meludah lagi.... thank god aussie water filled with flouride), gently brush the teeth on both the outside and inside surfaces. Then brush the tongue.

Nak tau apa reaction Miya?

Dia gelak tak berhenti. So now suddenly, brushing time is a FUN time for her. YAY!

Now slalu aje Miya sibuk-sibuk masuk bilik air & ajak Mama brush her teeth.

13 comments:

Mila_ibu najihah said...

wow.. what an idea la mama miya,huhu.. nak electric tooth brush gak la.Najihah pn wat sama cm miya masa berus gigi,asek cakap..dah...dah.. aper yg dah nye sayang? bukak mulut pn susah :p

MamaAdwanEncem said...

hmmm nak ubat gigi yg sesuai, buleh ditelan n halal??????? nak nak nak????? kalau nak buleh je....hehehehehe....

Mommy Stephanie Liah And Daddy Remy Rizal said...

ryan also using d batteri operated babe.takyah ganyang.letak je dlm mulut hehhehe

Hanz said...

i nk try jugaklah guna electric toothbrush camni..

ryme said...

ada jual pureen 5 lebin..ada satu beli kat dentist 25..boleh telan,xde florida

yatie chomeyl said...

kawaii toothbrush miya, patutlah dia suke brush her teeth skrg hehe

mirah said...

ya mmg budak2 ni dulu susah sungguh nak berus gigi siap kena paksa pegang kepala ok. Tapi, skrg semua dah ok. Memang macam kena kejam sket kot mula-mula. Heheh.. at least, dapat sket pun jadi lah. Lama-lama insyaAllah ok.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

actually anak perlukan flourise. yg i risau tu bahan2 lain dlm toothpaste tu. so far i tak rasa kena ada toothpaste coz air paip ni dah ada flouride. so cukup utk bersihkan gigi miya. even experts sini suruh rajin minum air paip coz it helps kuatkan gigi.

lin muhamad said...

smlm beperang ngan sara kt blik air psl nk gosok gigi dia...hm,sya nk kena beli gakla 1 toothbrush cmni.maybe pasni dia suke gosok gigi dh.

fiza said...

Hehehe...advance lah miya, pakai electric tooth brush ☺☺

Liz Rohaizat said...

boleh cuba idea nie nampaknya! mmg skrg berperang nak bersihkan gigi dia

Lady Qay said...

i takthu la jd ke tak ngan zaffran..org brus gigi dia sbuk nak brus..tpi dok sdut or isap berus aja..if i berus gigi dia, i have to have another brush sb dia nak pgg satu, so anthr i guna utk brush gigi dia...then dia buang yang dia pgg nak yg i guna plak..so mmg kena ada dua...tp itu pun kalo mau bg gskkan gigi...if tak, hmmmphhhh jgn harappppp....kuning dah skit gigi...sob sob sob..sdih ja tgokkkk

sirna said...

i pun nak try juga la, memang perang besar wif my mikael time berus gg..

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch