Oct 20, 2009

Tips to get your kids to eat more


Lately Miya haven't been eating much, especially during seating meal. So what I did, I've been serving finger food all day round. Tapi at the same time I still suap her during the 3 main meal (breakfast, lunch & dinner). Still cam biasa lah, 2-3 suap aje laku. Pastu dia cabut lari. Kena berkejar satu rumah kalau nak suh dia makan lagi.

Solution: What I've been doing, I put all of the finger food on a table yg anak sampai nak capai. It is a great solution in getting your todd to eat while dia main-main. I've been serving raisins, cheese, fries, nuggets, fish fingers, fruit cuts, steamed vege, mini toasts, mini pancakes, & wheat biscuit (cereal/nestum compact to bentuk biskut).

Ni tengah google lagi ni, trying to find more finger food yg simple & attractive. Ke I patut start terjebak dgn "kawaii bento" wave?

13 comments:

Liz said...

bila tgk miya yg montel, x sangka dia pun lari time mkn. hehe..

mcm batrisyia pulak, kalau suapkan dia mkn sorang2, mmg dia mkn sikit. tp kalau kita bg dia mkn time kita pun mkn skali, wah tiba2 dia berselera. terus mkn byk.

tp tgk la time jugak. kdg2 tu dia main lari2 gak

MaJoRiTy MaMa said...

wow..so many choices..but my najiha if wat camtu confom bterabur semua..huhu..but nice info..TQ...

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

majority mama- mmg berterabur satu rumah, tu tiap2 hari mama kena vacuum rumah tu. tp sebab nak anak makan byk punye pasal, tak kisah aa.

yatie chomeyl said...

vote for kawaii bento eheh

nadnye said...

great tips la.. tak lama lagi mesti Sarah pun camtu..
abang2nya pun sama kalau suruh makan healthy food bercinta..
tapi kalau cheese, raisin, nugget tu laju la, ohh kalau yogurt 4 pack satu hari boleh saja :>

e.l.i.s.s.m.i.e said...

good tips..nuha skang susah btol nak bagi makan..suka makan sendirik, berapa sangat laa masuk ke mulut..lebihnya main..

Ely Hasrul said...

wahh miya mkn raisins ek? sami kalu kismis ngan fruit dia xlayan.. nnti upload video miya mkn ek.. nk tunjuk kat sami.. dia tgk miya mkn kang sure dia ikut gak..

Drama Mama said...

good tips! sama la irfan pun, nasi susah nak makan except for dinner when the parents eat. maybe coz i pon tak eat properly during the day. tapi i give him sandwich, cheese, nuggets,things like that la. asalkan malam makan nutritious food okiela kan

Drama Mama said...

btw kawaii bento tuh apa eh? sedap ka?

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

drama mama-> kawaii bento tu cara org jepun buat makanan berhias cute cute.. bentuk2 kan nasi guna cookie cutter, lukis2 atas nasi dgn mayo/kicap. then lauk2 dia pun di potong cute. siap ada cutter bentuk heart & stars.

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

ely--> sammy tu suh gi dating makan dgn raha yg cukup sopan santun di meja makan tu, mesti laju aje dia makan.

Jiji said...

Weeeee alaahai bibir!!

Letak dia dalam bumbo seat pon terlepas lari jugak kah?

Ni ada tips, buat popia taruk le chicken,vege, blablabal senang suruh dia pegang dan makan.

Yati said...

Sama macam Sulaiman, bila nak suap nasi je, tak larat Yati nak kejar. :)
Dulu Yati buat kawai bento untuk first son, masa kecik. Habis borong semua cookie cutter, macam-macam shape ada. Nasib baik Sulaiman tak cerewet sangat makan banding abang-abang dia dulu. Cuma tak boleh duduk diam je. Tapi mak dia tak jugak kurus-kurus. Heee...

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch