Dec 3, 2008

Part 3; Abortifacient


i got some input from moms in SI.com.

kak shiha wrote (she a medical person & also a penal in an islamic online forum on birth control):

Salam,

Sedikit petikan mengenai hukum menggugurkan anak:

Hukum Aborsi atau al-Ijhad yakni menggugurkan janin sebelum sempurna tempoh mengandung.

Fatwa al-Qardhawi, hukum asalnya haram dan hukum haram itu bertambah serius seiring dgn peningkatan umur janin, dan haram secara ijma' bila janin sudah ditiup ruh. Umur ditiup ruh menurut jumhur ialah 120 hari, manakala kajian al-Qardhawiialah 40 hari. Fatawa Mu'asirat, jidl 2.

Fatwa Syaikh AliTantawi, KSA:
Hukum asal aborsi ialah haram kerana persyari'atan Nikah kerana mendapat keturunan, sedangkan aborsi telah merusakkan kelangsungan keturunan manusia.
Sepermatazoa dalam sperma lelaki bukan lagi manusia, tapi bila ia bercantum dgn ovum perempuan, maka terjadilah manusia dan haramlah mematikan manusia. begitu juga kalau diqiaskan dengan buah zaitun, jika orang mencuri atau merosakkan buah zaitun, masih boleh dima'afkan, tapi jika merosakkan pokok zaitun, maka sudah tentu engkau akan bertindak.
[Syaikh alitantawi, majmu' fatawa, KSA, 1990)

********
Jadi jelas di sini, ketika proses persenyawaan/fertilization, mahupun implantation (iaitu selepas 8-10 hari) ianya masih terlalu awal dari tempoh 120 hari (ataupun 40 hari menurut Dr. Qardhawy) yang dikatakan bila janin sudah ditiup roh.

Maka penggunaan pil perancang yang biasa kita gunakan (Noriday, Diana, Mercilon, Implanon etc) TIDAK TERMASUK DI DALAM KES MENGGUGURKAN ANAK. Sekian.
Allahua'lam.

*******************************************************************************

sitilina wrote (a mom that i prefer to ask opinion on when it comes to religious matter)"

1. menurut Syafie, hukum asal saja2 merancang keluarga haram kecuali atas sebab2 kesihatan, kewangan, etc.

2. IMHO, performing abortion dgn 'abortifacient' is 2 different things. janin, kalo ikut definisi kamus dewan ialah Mudgah, yang mana dia telah menjadi sifat manusia. & sel ovum+sperma belum ada sifat manusia lagi.

3. menurut Dr. Abdurrahman Al Baghdadi bahwa 'abortion' dapat dilakukan sebelum ruh ditiupkan & dalam tempoh 40 hari kerana masa tu belum terjadi bentuk manusia lagi, hanya sel2 saja.

4. menurut al-Ghazali, sekiranya berlaku persenyawaan, 'membuang'nya adalah haram kerana menurut beliau ia dikira dah memulakan kehidupan sebagai manusia.

5. menurut fuqoha', menggugurkan selepas 4 bulan adalah haram kerana dia dah mempunyai roh dan sudah hidup sebagai manusia di dalam rahim.

6. menurut hadis dari Muslim, janin 4 bulan ialah bermula hak2nya sebagai manusia yakni hak utk hidup dan sebagainya.

pendapat saya:-

1. ovum+sperm yg bersenyawa hanya akan dapat meneruskan hidup jika dapat menempel di dindign rahim. jadi bila kita tidak sediakan tempat tempelan, makan dia tidak bole hidup & dari awal lagi syarat penghidupannya dah dicegah. melainkan dia sudah menempel & kita pisahkan dia dengan tempat kehidupan dia tu.

samalah seperti kalau merancang secara pakai kondom/'buang luar', kalau dikira, hak sperm tu adalah utk disenyawa tapi tak ke kita dah deny-kan haknye?

2. bila dah setel persenyawaan & penempelan, maka dia sudah dikira memulakan kehidupan sebagai manusia, & haram utk saja2 digugurkan melainkan atas sebab2 tertentu.

& pengguguran janin atas sebab kesihatan pun ada kategori2-nya, tak main pukul rata aje semua. contohnya, janin yg cacat, harus utk digugurkan di bawah 4 bulan tp di atas 4 bulan dah haram.

janin yg cacat yg bole membawa kematian selepas dia dilahirkan pun ada byk pendapat ulama. ada yg mengharuskan sebelum 4 bulan & haram selepas 4 bulan dan ada yg haruskan bila2 masa saja.

janin yg membahayakan nyawa ibu harus digugurkan bila2 masa saja.

summarynya, haram menggugurkan janin kecuali yang diharuskan utk digugurkan sebelum 4 bulan:

1. bayi yang cacat anggota.
2. bayi hasil rogol (bukan zina).
3. bayi mengidap penyakit serius yg tak bole diubati. yang sakit tp bole diubati haram digugurkan.

pendapat yg kata bahwa bertemunya ovum & sperma, maka bermula kehidupan adalah pendapat yg lemah... sebabnye kehidupan tu dah bermula pun sejak dia jadi ovum & sperm. kaedah2 lain pun dikira 'menghalang' kehidupan juga, sedangkan kaedah seperti 'buang luar' adalah di-approve oleh Rasulullah dan diamalkan sejak zaman dulukala Islam lagi.

ehe. saya bukan orang pakar sebenarnya. utk lanjut bole tanya pada mereka yg pakar dalam hal ni. & harus ingat juga, ustaz-ustazah ni pendapat mereka berbeza2 jadi pandai2lah menilai & berlapang dadalah dengan semua pendapat mereka.

wallahuaklam.


*******************************************************************************

earlier i write in SI.com:

After tgk video tu, i did some research on birth control methods & kisah2 abortifacient. yang now byk buat gerakan utk menyedarkan masyarakat pasal isu ni are mostly christian church. some of them panggil kempen ni "anti-life". (y i pursue studying this matter? i feel weird yg christian church is making fuss about this & kita yg islam tak aware of it pun)

generally dr pembacaan i, i understood ade 2 type of birth control Contraceptives & Abortifacients.

Contraceptives include the so-called barrier methods: the condom, diaphragm, cervical cap, and anti-sperm methods such as the sponge, jellies, foams and creams. Ni semua method yg elakkan dr telur kita di senyawakan.

Abortifacients work after fertilization (conception) by killing the newly conceived human. These include oral contraceptives (the "Pill"), IUD, Norplant, Depo-Provera, Emergency Contraception (the "Morning-After Pill"), and anti-fertility vaccines.

(do correct me if i'm wrong kak shiha. mostly i read from encyclopedia of birth control, wikipedia abortion, wiki birth control, how birth control works)

i wanted to meet my gyne to ask further on this, tp i mls lak nak set appointment just to ask these question..kena lak charge rm70 tak pasal pasal. any moms here have in depth understanding on the actual chemistry of these birth control method, do share with us.


anyway, i rasa its ok to family plan dgn sebab kita tak nak menzalimi diri & anak kan?

2 comments:

Anonymous said...

macam mane ya..
saya pregnant dah masuk 10 minggu..saya dipukau lalu dirogol oleh penjenayah mat indon.selain wang hilang, maruah pun tergadai..
saya takut sangat..saya tak mamou melakukan dosa dgn mengugurkan anak ni..

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

rasanye kalau ikutkan hukum, selagi anak blom bernyawa, takpe digugur dlm case sebegini..10minggu=70hari, rasanye nyawa blom lg di tiup.

Post a Comment

-

Disclaimer: I am not a medical doctor nor am I a lawyer. I am not a scientist nor am I an expert. I am just a wife and a mother, who is putting her thoughts and findings in a blog. All of the posting on this website & my blogs were written by me for educational purposes and as my sentimental library, but are not meant to diagnose nor treat any medical disorders. Any other materials that I may have quote from other published materials are for educational purposes only and not for any other manipulative reasons. Anyway, whatever weird stuff that I published are the real stuff that I believe works for me. Tips and tricks that might work for me. You are free to put it in your head if you thinks its valuable, but if you think its rubbish... Please don't mock me. Do please shut your pie hole.
 
HACKED BY YOUR FUCKING LASER
BANGSAT-BANGSAT MALAYSIA, KALIAN MEMANG
GENERASI YANG BERMASALAH PRESTASI NOL
TAPI KESOMBONGAN LUAR BIASA
ULAH SUPORTER KALIAN YANG MAIN LASER
ADALAH CERMIN DARI SIFAT KALIAN YANG MEMALUKAN
BLOG INI DI HACK OLEH LASER HIJAU KALIAN YANG MENGGANGGU PEMAIN INDONESIA
FUCK YOU UP!!! son of a bitch